Alapítvány

Menő menza

Pályázó neve     Jánoshalmi Szent Anna Katolikus Általános Iskoláért Alapítvány

 

Projekt címe       Egészséges menza Jánoshalmán

 

Szerződés száma             EFOP-1.8.5-17-2017-00119

 

Támogatás összege (Ft) 20 000 000 A projekt támogatási intenzitása: 100 %

 

A projekt megvalósításának kezdete      2017.11.01.

 

A projekt fizikai befejezésének határideje            2018.10.31.

 

A projekt megvalósítása során arra törekedtünk, hogy a tanulók ismereteit bővítsük, elsősorban az egészséges táplálkozáshoz szükséges információkkal, megismertessük őket a tudatos életvitel fejlesztésének, a helyes táplálkozási kultúra elemeinek eszközeivel, módszereivel és elsajátításának gyakorlatával. 

 

A foglalkozásokon olyan tudást, információt adtunk át a köznevelésben résztvevő diákoknak, amelyek elősegítik az egészséges táplálkozás elméletének és gyakorlatának megismerését és elsajátítását.

 

A projekt első eleme az egészséges életvitelhez, az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati foglalkozások voltak.

 

A projekt második eleme a fűszerkert kialakítása, építése volt. A tanulók feladata a fűszernövények felismerése, a talaj előkészítése, a csiráztatás, az ültetés és a vetés, valamint a betakarítás és feldolgozás ismereteinek elsajátítása volt.

 

A projekt harmadik eleme a dietetikai és táplálkozási tanácsadás, amelyen elsősorban az iskola diákjai vettek részt, de az  egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében szülők részére is tartottunk tanácsadást. A projekt folyamán összesen  156 diák és  45 felnőtt vett részt a foglalkozásokon. Kitöltött kérdőívek száma:

 

első kérdőív szeptemberben - 186 diák 

 

második kérdőív júniusban    - 165 diák

 

A program egy éve alatt megtartott

 

Előadások és workshop - ok 20 alkalommal kerültek megrendezésre, külön az alsós és felsős diákok részére.

 

Fűszerkert foglalkozásai 12 alkalommal, a Táplálkozási és dietetikai tanácsadás 201 alkalommal gyerekek és felnőttek részére. 

 

A projekt eredménye a gyerekek megértették, milyen káros hatásai vannak az egészségtelen táplálkozásnak,

 

megtapasztalták a megváltozott életmód, étkezés pozitív hatását.

 

A projekt alatt ivókutakat és konyhai eszközöket és berendezéseket vásároltunk

Iskolánkban és óvodánkban, a pedagógiai programban és a szürke hétköznapokban is az egészséges életmódra nevelésre nagy hangsúlyt fektetünk. Ennek fontos része az egészséges táplálkozás megalapozása, a helyes étkezési szokások kialakítása, a helytelen táplálkozás következményeiről való tájékoztatás.

 

Intézményünk nevelési elvei szerint minden tevékenységével szolgálja a gyermekek egészséges testi, lelki és szociális fejlődését, harmóniáját.

 

Alapítványunk pályázatot adott be és pozitív elbírálást kapott a

 

Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok

 

című pályázatban.

 

A Felhívás kódszáma:

 

EFOP-1.8.5-17-201700119

 

Cím: Egészséges menza Jánoshalmán

 

A pályázat célja a köznevelésben részt vevő gyermekek EGÉSZséges táplálkozásához szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával.

 

Projektünk az iskolás gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak megerősítését szolgálja.

 

Célunk, hogy a program sorozat végére a gyermekek és családjaik egészségtudatos életmódra váltsanak, tudatosan fejlesszék az egészség – és mozgás kultúrájukat. Igényük legyen a mozgásra és a helyes táplálkozásra. És ami talán a legfontosabb, hogy a programban megszerzett tudásukat a program lezárása után is hasznosítsák.

 

Fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen pozitív hatással van rájuk a megváltozott életmód: teljesítő képességük nő, koncentrációs képességük emelkedik, lelki és fizikai állapotuk stabilizálódik. Ezzel egyidejűleg a gyerekek megértsék, milyen káros hatásai vannak az egészségtelen táplálkozásnak.

 

 

A gyerekek a program végére az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudással, készséggel és kompetenciával rendelkezzenek. Mindezeket szolgálja a kulturált környezet megteremtése a tanulók számára. A program végére az iskolai étkezőnk bútorzata is megújul, és ivókutak kerülnek kihelyezésre az intézmény területén, hiszen az egészséges életmódnak nem csak a rendszeres testmozgás és a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó táplálkozás, de a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlen része.

Alapítványi hírek

# Dokumentum címe Méret Letöltések Letöltés
fényképes beszámoló eszközök 1.39 MB 464 Letöltés
fényképes beszámoló salátabár 1.63 MB 504 Letöltés
fényképes beszámoló fűszerkert 504.50 KB 760 Letöltés

Közösségi média

© 2022 Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános IskolaKészítette: Matricadiszkont

Keresés