Hírek

Hepatitis A Szülői levél

Tisztelt Szülők!

 

A hepatitis A fertőzések gyakoribbá válása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég az alacsony mértékben fertőzött kategóriából a közepes mértékben fertőzött kategóriába sorolta hazánkat. A hepatitis A járványügyi helyzete tehát megváltozott Magyarországon, és jelenleg Romániával, Olaszországgal, Görögországgal és Spanyolországgal vagyunk egy csoportban.

A hepatitis A rendkívül ellenálló: -20 °C fokon is életképes maradhat, 100 °C fokon pedig 5 percig forralva pusztul csak el. A vírus akár egy hónapig is képes megtartani fertőzőképességét. A fertőzések forrásai a betegek vagy a tünetmentes vírushordozók. Ez utóbbi igen gyakori – csaknem az esetek 90 százaléka – és a többieket megfertőző személyek ilyenkor nem is tudnak róla, hogy ők maguk voltak a fertőzés forrásai.

A hepatitis A a  betegek vagy a tünetmentes hordozók székletével ürül. A legnagyobb veszélyt a széklettel szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása jelenti. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, partmenti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, illetve a nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához annyi is elegendő, ha mindössze egy fertőzött ember él a környezetünkben, és ő valamilyen módon – akár a mosatlan kezével – megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket mi magunk aztán a szánkba veszünk.

Hogyan előzhető meg a hepatitis A vírussal történő fertőződés?

A megelőzésre több lehetőség is kínálkozik. A gyakori kézmosással és a személyi higiéné általános betartásával csökkenthető a vírussal történő fertőződés esélye. Biztos és hosszú távú védelmet azonban így nem, kizárólag csak a hepatitis A elleni védőoltás beadatásával szerezhetünk!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási HivatalaNépegészségügyi Osztályának 2020.01.14én 15-kor érkezett levelében foglaltak   szerint most lehetőség van oltóanyag igénylésre.

Ez az oltóanyag ingyenes , de igénylésére csak holnapi nap folyamán január 15-ig 16 óráig van lehetőség.

Kérem akit érdekel a lehetőség visszajelezni szíveskedjen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy 702052330 telefonszámon sms-ben. Kérem feltüntetni a gyermek nevét, születési idejét, lakcímét.

 

        Köszönettel:  jánoshalmi védőnők

                           Védőnői Szolgálat

                            6440. Jánoshalma, Petőfi u.1.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 77502968

Közösségi média

© 2019 Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános IskolaKészítette: Matricadiszkont

Keresés